Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γονείς SOS






Κάνετε το παιδί σας

(να θέλει) να διαβάσει  !!





Πολλοί είναι οι γονείς που δυσκολεύονται να βάλουν τα παιδιά τους να κάνουν τα μαθήματά τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξομολογούνται ότι δεν τους είναι καθόλου εύκολο να κάνουν το παιδί τους να  αφήσει το κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση για χάρη του βιβλίου, το οποίο αδυνατεί να ανταγωνιστεί την ψυχαγωγία που παρέχει η τεχνολογία σήμερα. Και επειδή αυτό το πρόβλημα μπορεί να επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εκνευρισμός και πίεση στα παιδιά αλλά και στους γονείς.

Τι πρέπει να κάνει ο κάθε γονιός για να βρει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα αυτό ;

 Πραγματικά, δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φαντάζει για μερικούς γονείς . Δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο !!


1.        ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς πρώτα ότι δεν πρέπει να διαβάσουν αυτοί μαζί με τα παιδιά τους τα μαθήματα της επόμενης μέρας ,αλλά στην ουσία αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μάθουν στα παιδιά τους ( από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού ) να διαβάζουν και να κάνουν τα μαθήματά τους μόνα τους με τη διαβεβαίωση ότι θα είναι κάποιος εκεί για να το βοηθήσει όποτε εκείνο το ζητήσει.



  2 . ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΑΙΝΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ.

Επαινέστε το παιδί σας όταν τα καταφέρνει μόνο του και βοηθήστε το να πιστέψει στον εαυτό του και τις ικανότητές του. Αποφύγετε να τονίζετε τα λάθη που κάνει και επικεντρωθείτε σ’ αυτό που κάνει καλά.



   3 . ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ.

Είναι πολύ μεγάλο λάθος των γονιών να το συγκρίνουν  με αλλά παιδιά, λέγοντας τους πόσο καλύτεροι είναι οι άλλοι σε σύγκριση με αυτά. Επίσης θα πρέπει να ελέγχουν τα νεύρα τους όσοι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να αργούν να ολοκληρώσουν μια εργασία σε σχέση με κάποιο αυμμαθητή/τρια του παιδιού τους. Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό κι έχει το δικό του προσωπικό ρυθμό κατάκτησης της γνώσης. Επίσης σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε υπερβολικές απαιτήσεις αλλά φροντίστε να βάζει εκείνο τους στόχους που θέλει να πετύχει.



    4 .  ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ....

Δώστε του να καταλάβει ότι μόλις ξεκινήσει το διάβασμά του, δεν πρέπει να το διακόπτει για να δει τηλεόραση, να παίξει ή να μιλήσει στο τηλέφωνο. Με αυτόν τον τρόπο αποσπάται η προσοχή του και χρειάζεται παραπάνω χρόνο μέχρι να τελειώσει τις υποχρεώσεις του.Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι όσο πιο νωρίς τελειώσει, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει μετά για παιχνίδι και ξεγνοιασιά.


   5 . ΔΩΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ .

Για να επηρεάσετε ακόμα περισσότερο το παιδί σας να διαβάσει πρέπει να διαβάζετε και εσείς. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι το διάβασμα είναι σημαντικό και θα το κάνετε να σας μιμηθεί. Κλείνοντας την τηλεόραση και ανοίγοντας ένα βιβλίο, στην πραγματικότητα ανοίγετε ένα ακόμα παράθυρο στα ενδιαφέροντα του παιδιού. 
Τα παιδιά είναι πιο πιθανόν να διαβάζουν όταν βλέπουν κι εσάς να το κάνετε.Ενθαρρύνετε δραστηριότητες που ευνοούν τη μάθηση, π.χ. εκπαιδευτικά παιχνίδια, επισκέψεις στη βιβλιοθήκη, βόλτες σε μουσεία, κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου